Gode aktiviteter til dig, der er stressramt

Når du er stressramt, skal du være ekstra opmærksom på, hvordan du bruger din tid. Også selv hvis du er sygemeldt og har masser af tid.

Nogle aktiviteter vil hjælpe dig i den rigtige retning, hvor du får mere overskud, færre symptomer og generelt højere velvære.

Andre kan derimod hive dig i den forkerte retning, hvor dit nervesystem bliver aktiveret, hvilket kan udløse eller forværre dine symptomer, og forlænge dit forløb.

Føl dig frem

Overordnet er det vigtigt, at du vælger aktiviteter, der gør dig afslappet og/eller giver dig glæde.

Hvis du endnu ikke orker at gøre de ting, der gør dig glad, så start med de aktiviteter, der kan hjælpe dig til at slappe af. Og vælg dem med god samvittighed. Hvis du havde brækket benet, skulle du jo også sidde med benet oppe det første lange stykke tid!

Når du får overskud til at foretage dig noget aktivt, så start stille og roligt ud og vælg aktiviteter, der er lystbetonede eller som giver dig en oplevelse af et mere normalt liv (f.eks. at vaske op).

Føl dig frem. Mærk efter, om aktiviteten hjælper eller skader. Om der skal skrues op – eller ned.

Inspirationsliste

Nedenstående liste er ment som en inspiration – det er ikke sikkert, at alle aktiviteterne er noget for dig. Prøv dem, du har lyst til.

I det grønne felt finder du aktiviteter, der er gode uanset hvor i dit forløb, du er. Om du er begyndende stresset eller lige er blevet sygemeldt.

I det gule felt finder du aktiviteter, der kan være gode, når du har overskud til dem. Men som også tager nogle ressourcer. Det er vigtigt, at du kun langsomt øger dit aktivitetesniveau og hele tiden husker at slappe af indimellem.

I det røde felt finder du aktiviteter, du helst skal forsøge at undgå, når du er stresset – uanset om du først lige er begyndt at føle dig stresset eller du er sygemeldt. Hvis der kommer for mange af dem, kan du risikere, at det vil forværre din tilstand.

stressramt få det bedre